Čo sú to za studena lisované oleje?
Najkvalitnejší a najčistejší olej (tzv. extra panenský olej) pochádza z prvého lisovania plodín či semiačok. Je to teda ten najkvalitnejší a najčistejší olej. Aby mohol olej dostať prívlastok panenský, musí ísť o olej naozaj vysokej kvality. V prvom rade je lisovaný za studena a teplota pri lisovaní sa pohybuje od 35 do max. 50 stupňov Celzia. Takýto olej v žiadnom prípade nesmie byť chemicky upravovaný. To znamená, že je spracúvaný len mechanicky. Vďaka tomu sa v oleji udržia všetky prospešné látky: biologicky aktívne látky, VITAMÍNY, MINERÁLY, chlorofyly, steroly, TOKOFEROLY a ANTIOXIDANTY.
Je dôležité uvedomiť si, že:
- ľudské telo si mnohé tieto
látky nedokáže samo vytvoriť, a je preto nevyhnutné, aby sme ich v dostatočnom
množstve prijímali v strave.
- stopové prvky, minerály
a vitamíny, ktoré tieto oleje obsahujú, sú rozpustné v tuku. Preto
ich konzumovanie práve vo forme olejov veľmi ľahko a prirodzene umožní ich
vstrebávanie do tela – hlavne vitamín E a mastné kysliny omega 3 a 6. Telo ich
tak hneď môže využiť – a na maximum.
Lisovaním za studena zostáva
v oleji jeho prirodzená farba a aromatické látky = chuť a senzorické
vlastnosti oleja sa neznehodnotia rafinovaním pri vysokých teplotách. Oleje
preto nádherne voňajú, veľmi dobre chutia a pritom dodávajú
organizmu mix potrebných cenných živín.
Ponuka panenských, za studena
lisovaných olejov, je dnes široká aj na slovenskom trhu. A ich známosť
a obľúbenosť neustále rastie. Je to najmä vďaka ich širokému použitiu
a vďaka ich výnimočným účinkom. Mnohé z nich pomáhajú pri
zdravotných problémoch napríklad s trávením, s pokožkou či ako
prevencia kardio-vaskulárnych chorôb. Zároveň sú tzv. elixírmi pre naše vlasy
či pokožku zvnútra aj zvonka. Mnohé napomáhajú zdravému chudnutiu a revitalizujú
naše telo pri únave či iných ťažkostiach. Navyše, sú tak chutné, že dnes ich
využívajú moderné gazdinky aj do domácich receptov pri varení a pečení.
Predstavíme vám aspoň tri z nich, ktoré pokladáme za našu TOPku 😊
Makový olej za studena lisovaný
Obsahuje:
- „zdravé“ tuky – profil
mastných kyselín tzv. nenasýtené mastné kyseliny
- celú škálu vitamínov a
minerálov - hlavne vitamín E, B komplex, vápnik a železo, horčík, draslík
a fosfor
Účinky:
VÁPNIK v kombinácii s mastnými kyselinami sa výborne a rýchlo vstrebáva do organizmu a napomáha zdravému rozvoju kostí, zubov a prispieva k rastu detí.
Makový olej má pozoruhodný
obsah vlákniny, čím užívanie oleja uľahčuje proces trávenia a
normalizáciu metabolizmu. Olej je prospešný aj pre náš nervový systém. Má
upokojujúci účinok na psychiku a môže pomôcť zmierniť bolesť hlavy alebo chrbta.
Použitie:
Chuť aj vôňa makového oleja je veľmi príjemná
a dokáže vášmu jedlu dodať „plnú chuť maku“. Olej sa dá konzumovať po
lyžičkách, ale je veľmi vhodný aj do studenej kuchyne na pudingy a kaše, na
makové šúľance alebo buchty, ale aj na pečenie do koláčov, štrúdle či bábovky.
Výborne sa hodí do šalátových dressingov.
Makový olej je aj „elixír“, predurčený na využitie v kozmetike v starostlivosti o kožu, najmä suchú, popraskanú a poškodenú exzémami. Dokáže zmierniť aj menšie vrásky. Je ho možné využiť aj ako masážny olej. Skvelo tak podporí cirkuláciu a krvný obeh, uvoľní sa svalstvo, čo môže pomôcť napríklad po cvičení.
Orechový olej za studena
lisovaný
Obsahuje:
- „zdravé“ tuky – profil
mastných kyselín tzv. nenasýtené mastné kyseliny
- vitamín A, C, E, B1, B6, K,
kyselinu listovú a celú škálu minerálnych prvkov ako horčík, selén, fosfor
- obsahuje omega 3 a 6 mastné
kyseliny
Účinky:
Orechový olej napomáha odbúravaniu cholesterolu, pôsobí proti kôrnateniu tepien a ako prevencia kardio-vaskulárnych chorôb a vysokému krvnému tlaku. Olej podporuje trávenie, pri správnom stravovaní a cielenom pohybe je vhodný ako pomôcka telu pri zdravom chudnutí.
Použitie:
Chuť orechového oleja je jedinečná – príjemne oriešková.
Olej sa dá konzumovať po lyžičkách, ale je veľmi vhodný aj do studenej kuchyne do
sladkých pokrmov (jogurt, kaša, tvaroh, koktail, ovocný šalát) alebo na
prípravu koláčov, štrúdlí či raňajkových kaší. Využiť ho môžete pokojne aj do
„slanej“ kuchyne na pečené mäso.
Olej z vlašských orechov môžeme okrem kuchyne využívať aj v kozmetike pri príprave zábalov a masiek. Vynikajúci druh zábalu je použiť teplý orechový olej na končeky vlasov, na ktoré ho necháme pôsobiť aspoň 20 minút - vlasy sú po ňom rozžiarené a končeky scelené.
Oceníte ho aj keď trpíte
akné - tento zázračný olej má vynikajúce tonizujúce a regeneračné účinky,
zvlhčuje pleť, ale zároveň ju nerobí mastnou.
Tekvicový olej za studena lisovaný
Obsahuje:
- „zdravé“ tuky – profil
mastných kyselín tzv. nenasýtené mastné kyseliny
- celú škálu vitamínov -
vitamín A, viaceré vitamíny skupiny B a takisto vitamín E. Obsahuje aj pestrú
škálu antioxidantov a minerálov, z ktorých najväčšie zastúpenie majú zinok,
selén, fosfor, železo, horčík, meď a sodík.
- obsahuje omega 3 a 6 mastné
kyseliny a kyselinu listovú
Účinky:
Bohatá škála vitamínov a minerálov robí z tekvicového oleja účinný prostriedok na komplexnú liečbu a prevenciu ľudského tela.
Tekvicový olej podporuje
imunitu a napomáha deťom pri nadúvaní.
Tekvicový olej je veľmi dobrým zdrojom horčíka a zinku.
HORČÍK patrí medzi dôležité minerály. Ich prítomnosť v tele
ovplyvňuje funkcie metabolizmu, rast a tvorbu tkanív aj vedenie nervových
impulzov. Rovnako ZINOK je súčasťou každej bunky a orgánu, jeho účinky
tak zasahujú do mnohých fyziologických procesov v tele.
Tekvicový olej napomáha odbúravaniu cholesterolu, proti kôrnateniu tepien a ako prevencia kardio-vaskulárnych chorôb. Pomáha aj pri chorobách močovej sústavy a problémoch s prostatou, preto ho niekedy označujú aj ako „pánsky olej“.
Použitie:
Tekvicový olej z nepražených
semienok je gurmánskym pôžitkom pre svoju jemnú a pritom plnú tekvicovú chuť,
ktorá sa lahodne rozplýva po chuťových pohárikoch. Má krásne tmavo zelenú farbu
a vynikne predovšetkým v šalátových dresingoch, nátierkach či v kombinácii s
rozotretým cesnakom a soľou k pečivu. Ideálny aj na konečné dochutenie pokrmov
ako sú tekvicová polievka, pečené zemiaky či zelenina.
Olej zo za studena lisovaných tekvicových jadierok obsahuje veľké množstvo minerálov, ktoré sú blahodarné aj v kozmetike. Olej je vhodný na ošetrenie pokožky spálenej slnkom, vyživuje pleť do hĺbky a dokonale hydratuje suchú pokožku. Ak bojujete so slabými či lámavými nechtami, tento olej je pre vás tou správnou voľbou.
Veríme, že vás tieto tri oleje očaria rovnako, ako očarili nás a nájdu si miesto aj vo vašej domácnosti.