Čo sú to za studena lisované oleje?
Najkvalitnejší a najčistejší olej (tzv. extra panenský olej) pochádza z prvého lisovania plodín či semiačok. Je to teda ten najkvalitnejší a najčistejší olej. Aby mohol olej dostať prívlastok panenský, musí ísť o olej naozaj vysokej kvality. V prvom rade je lisovaný za studena a teplota pri lisovaní sa pohybuje od 35 do max. 50 stupňov Celzia. Takýto olej v žiadnom prípade nesmie byť chemicky upravovaný. To znamená, že je spracúvaný len mechanicky. Vďaka tomu sa v oleji udržia všetky prospešné látky: biologicky aktívne látky, VITAMÍNY, MINERÁLY, chlorofyly, steroly, TOKOFEROLY a ANTIOXIDANTY.
Je dôležité uvedomiť si, že:
- ľudské telo si mnohé tieto
látky nedokáže samo vytvoriť, a je preto nevyhnutné, aby sme ich v dostatočnom
množstve prijímali v strave.
- stopové prvky, minerály
a vitamíny, ktoré tieto oleje obsahujú, sú rozpustné v tuku. Preto
ich konzumovanie práve vo forme olejov veľmi ľahko a prirodzene umožní ich
vstrebávanie do tela – hlavne vitamín E a mastné kysliny omega 3 a 6. Telo ich
tak hneď môže využiť – a na maximum.
Lisovaním za studena zostáva
v oleji jeho prirodzená farba a aromatické látky = chuť a senzorické
vlastnosti oleja sa neznehodnotia rafinovaním pri vysokých teplotách. Oleje
preto nádherne voňajú, veľmi dobre chutia a pritom dodávajú
organizmu mix potrebných cenných živín.
Ponuka panenských, za studena
lisovaných olejov, je dnes široká aj na slovenskom trhu. A ich známosť
a obľúbenosť neustále rastie. Je to najmä vďaka ich širokému použitiu
a vďaka ich výnimočným účinkom. Mnohé z nich pomáhajú pri
zdravotných problémoch napríklad s trávením, s pokožkou či ako
prevencia kardio-vaskulárnych chorôb. Zároveň sú tzv. elixírmi pre naše vlasy
či pokožku zvnútra aj zvonka. Mnohé napomáhajú zdravému chudnutiu a revitalizujú
naše telo pri únave či iných ťažkostiach. Navyše, sú tak chutné, že dnes ich
využívajú moderné gazdinky aj do domácich receptov pri varení a pečení.
Predstavíme vám aspoň tri z nich, ktoré pokladáme za našu TOPku 😊